Zdrowa żywność to nasza przyszłość. „Musimy wspólnie obronić Polskę przed GMO!” (FILM)


14-06-2017

WARSZAWA. O prawdziwej żywności od prawdziwych rolników i jej roli w budowaniu zdrowego społeczeństwa rozmawiano w Belwederze w ramach konferencji, w której udział wzięli naukowcy, producenci oraz konsumenci. Zwrócono uwagę na największe zagrożenia czyhające na Polaków po ewentualnej zmianie prawa. Naznaczono drogę praktycznych działań na rzecz ochrony społeczeństwa przed bezwartościowymi produktami.

Celem konferencji pn. „Prawdziwe Rolnictwo. Prawdziwa Żywność od Prawdziwych Rolników” było zobrazowanie zagrożeń związanych z polskim rolnictwem i jakością żywności przez nich wytwarzanej. Sprzeciw planom wprowadzenia prawa umożliwiającego lokowanie w Polsce upraw GMO. W wielu merytorycznych, przepełnionych szeroką argumentacją wystąpieniach prelegentów, zwracano uwagę na następstwa ewentualnego dopuszczenia produktów GMO do jadłospisu Polaków. – To nie jest już wczesny system ostrzegawczy, ale ostatni moment na refleksję rządzących. Wyją wszystkie syreny! Wspólnie musimy obronić nasz kraj przed uwolnieniem GMO do naszego środowiska – mówiła Jolanta Dal, radny gminy Komańcza, właścicielka gospodarstwa rolnego Ohanadal.

Zapraszamy do obejrzenia poszczególnych fragmentów konferencji w Belwederze.

POSZCZEGÓLNE WYSTĄPIENIA PODCZAS KONFERENCJI

Rolnictwo a jakość żywności w Unii Europejskiej. Konieczność radykalnej zmiany! – Sir Julian Rose, rolnik, autor i aktywista, prezes Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi – ICPPC

Skutki likwidacji lokalnych zakładów produkujących żywność i nasiona. Jakie alternatywy? – mgr inż. Anna Bednarek, prezes Stowarzyszenia BEST PROEKO
Gleba i rodzinne gospodarstwa rolne – podstawa bezpieczeństwa żywnościowego kraju. Jaka przyszłość – wzrost zużycia sztucznych nawozów i pestycydów w Polsce czy naturalnych i ekologicznych preparatów? – dr Jacek J. Nowak, em. prof. SW, niezależny specjalista, Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi – ICPPC
Promocja dobrej żywności jako sposobu zapobiegania chorobom cywilizacyjnym oraz ekologiczne technologie na polskiej wsi szansą dla rodzinnych gospodarstw rolnych – mgr Jadwiga Łopata, laureatka ekologicznego Nobla, odznaczona Złotym Krzyżem Zasługi, EKOCENTRUM ICPPC
Czy Polska jest wolna od GMO? – mgr Anna Szmelcer, Stowarzyszenie Polska Wolna od GMO, przewodnicząca
Niezgodność prawa o GMO stosowanego przez UE i rząd polski z Konstytucją RP – Paweł Połanecki, Koalicja Polska Wolna od GMO, niezależny ekspert
Żywność ekologiczna i biodynamiczna jako element profilaktyki pierwotnej chorób cywilizacyjnych i przewlekłych – Janusz Nawolski
Porównanie wartości odżywczej i zdrowotnej żywności ekologicznej i konwencjonalnej – prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, Forum Rolnictwa Ekologicznego im. M. Górnego
Dobre rolnictwo szansą polskiego pszczelarstwa. Rola pszczół, sytuacja obecna; zagrożenia i rozwiązania – Elżbieta Kowalczyk, Stowarzyszenie Pszczelarzy Polskich Polanka, dyrektor
TTIP, CETA i inne ponadnarodowe umowy zagrożeniem dla polskiego rolnictwa i jakości żywności. ZWIĄZKI ROLNICZE a krajowe Stowarzyszenie Rolników i Konsumentów Kukiz’15” – dr Jarosław Sachajko, Stowarzyszenie Rolników i Konsumentów – StRiK, przewodniczący
Uprawa i zastosowanie konopi włóknistych. Szanse i bariery dla rolników i konsumentów – dr Przemysław Baraniecki, Kierownik Pracowni Hodowli i Agrotechniki Konopi, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, Poznań
WAGNERÓWKA – rodzinne gospodarstwo zajmujące się uprawą i przetwórstwem warzyw i owoców. Sprzedaż bezpośrednia – korzyści i bariery – Robert Wagner
Rodzinne gospodarstwo rolne – Towarowy rolnik niezależny od korporacji? – Edward Kosmal, Solidarność RI o/Zachodniopomorski, przewodniczący
OHANADAL – Rodzinne gospodarstwo zajmujące się hodowlą bydła i produkcją mleka. Sprzedaż bezpośrednia – dla kogo ta ustawa?? – Jolanta Dal
ROLAPIS – przedsiębiorstwo i rodzinne gospodarstwo zajmujące się uprawą starych odmian zbóż i domowym wypiekiem chleb. Sprzedaż bezpośrednia – korzyści i bariery – Tadeusz Rolnik
Polskie rolnictwo a Unia Europejska. 13 lat zniewolenia – dosyć! Jaka alternatywa? – mgr inż. Edyta Jaroszewska-Nowak, rolniczka, EKOLAND O/Zachodniopomorski, Solidarność RI O/Zachodniopomorski
ROLNICTWO PRZYSZŁOŚCI. RENESANS ROLNICTWA – Kampania na rzecz prawdziwego rolnictwa – prof. dr hab. inż. Leszek Woźniak, Kierownik Katedry Przedsiębiorczości, Zarzadzania i Ekoinnowacyjności, Politechnika Rzeszowska
DEKLARACJA BELWEDERSKA: „Karta Prawdziwego Rolnictwa i Prawdziwej Żywności” – Edyta Jaroszewska-Nowak, Jadwiga Łopata i Jolanta Dal, Lena Huppert w imieniu sygnatariuszy


Napisz komentarz:

Dodając komentarz akceptujesz postanowienia regulaminu.